Máte chuť na niečo chladené a navyše bio? Pripravte si domácu zmrzlinu ktorú budete mať v mrazničke vašej kuchyne kedykoľvek budete mať chuť. Potrebovať budete smotanu na šľahanie, mlieko, cukor, dochucovadlá( podľa príchute zmrzliny) a vajíčka, ktoré pri výrobe domácej zmrzliny ale nemusia byť nutnosťou.
Na začiatok je dobré vedieť jednu základnú vec. Čím tučnejšie je mlieko na prípravu zmrzliny, tým chutnejšia zmrzlina je. Ak si doma chcete pripraviť domácu zmrzlinu, napríklad s príchuťou vanilky, postupovať budete nasledovne.
Jednoduchý postup
Šálku mlieka vlejeme do hrnca privedieme do varu a odstavíme. Následne do neho pridáme jeden hrnček kryštálovehého cukru spolu so štipkou soli. Počkáme kým sa rozpustia a postupne pridáme ďalšie ingrediencie. Pridáme 2 smotany na šľahanie a vanilku. Všetko dobre premiešame a dáme schladiť, napr. do ďalšej misky alebo hrnca so studenou vodou.
Takto pripravenú zmes dáme na 6 až 20 hodín do chladničky a necháme schladiť. Misku so zmesou potom vyberieme a dobre premiešame. Zakryjeme ju obalom, napr. plastovým a vložíme ju do mrazničky aspoň na 3 hodiny.
Misku so zmesou potom vytiahneme a vyšľaháme ručným mixérom. Následne ju opäť vložíme do mrazničky a necháme stuhnúť. Zmes by mala počas niekoľkých hodín v mrazničke stuhnúť a mala by byť vhodná na podávanie.
Mixujte do tuha
Dostatočne stuhnutú zmes už môžete podávať s topingom alebo ovocím. V prípade ak zmes nie je dostatočne tuhá vyšľahajte ju, vložte opäť do mrazničky a nechajte znovu tuhnúť až pokiaľ nie je konzistencia vhodná na podávanie.
Podobným spôsobom si môžete pripraviť aj iné príchute. Namiesto vanilky môžete použiť čokoládu, ovocné sirupy alebo oriešky. Tak dobrú a najmä zdravú chuť bez konzervačných látok s chutnou zmrzlinou ktorú si určite zamilujete.
FOTO: Brent Hofacker / Dollar Photo Club