Každý milovník rumu má vlastnú predstavu o tom, ktorý je ten najlepší kvalitný rum. Jeden môže uprednostniť rum Diplomatico Reserva iný zasa Mount Gay alebo Havana Club.
Avšak pri hodnotení kvalitného rumu sledujeme nasledovné atribúty:
Značka – zo všetkého najdôležitejšie je vedieť, či je to pravý rum a nie napodobenina. Na etikete musí byť jasne napísané, že ide o rum z cukrovej trstiny. Žiadny tuzemák, či um. Tie vôbec najkvalitnejšie rumy nesú označenie Agricole a väčšinou sa vyrábajú na ostrove Martinik rokmi overenými metódami.
Farba – najľahšie a najprehľadnejšie bude ak povieme, že rumy môžeme deliť na svetlé, tmavé, spiced, likéry a limitované edície. Tú najvyššiu kvalitu medzi rumami predstavujú tmavé rumy. Pri tmavých rumoch by sme si mali všimať aj zreteľnosť. Je destilát úplne jasný alebo je zakalený? Sú tam nejaké častice tuhých látok? (Mnoho dobrých korenených rumov má prírodný korok, ktorý sa niekedy môže odtrhnúť).
Vek – kvalitný rum by mal mať vek okolo desať až pätnásť rokov, ale napríklad na bielom rume sa vek neuvádza z dôvodu že, biele rumy sú väčšinou rumy zrejúce jeden rok.