Aj vy niekedy rozmýšľate nad tým, ktoré víno sa hodí k večeri, ktorú chystáte? Máte chuť na perfektné chvíle strávené pri jedení a popíjaní kvalitných vín, no neviete, či dokážete vybrať tie pravé vína k chodom večere, ktoré vás čakajú? Nie ste samy, ak by ste chceli byť dokonalí a vybrať to najlepšie hodiace sa víno ku každému jedlu, museli by ste byť odborníkmi v tejto oblasti.
Červené víno je úplne iné ako biele a hodí sa k diametrálne odlišným jedlám. Potom sú tu ružové vína a samozrejme, všetky druhy vín sa samé o sebe hodia k niečomu inému. Existujú rôzne značky vín a odrody, ako napríklad Sankt Laurent, Savignogn Blanc, Schiller a iné. Chute vín sú rozmanité a vyznať sa v nich zaberie roky skúseností a práce s vínom ako takým, no je tu pár základných vecí, ktoré by ste mali o výbere tohoto kvalitného nápoja z révy vedieť. Ak budete na večeru či obed podávať rybu, biele mäso alebo hydinu, určite sa zamerajte na biele vína. Pokiaľ ste však pripravili jedlá z diviny, bravčoviny či hovädziny, vyberajte z červených vín. K hovädziemu mäsu sa okrem červeného vína hodí aj ružové a to hlavne v prípade, že sa toto mäso podáva studené. Zapamätajte si teda, že k bielemu mäsu sa hodí biele víno a k červenému mäsu víno červené. Pokiaľ ste sa rozhodli pre viac chodovú večeru a vybrali ste iné víno ku každému chodu, zapíšte si do pamäte jedno, najprv sa podávajú suché vína, potom sladšie alebo jemnejšie a nakoniec silnejšie vína. Postup podávania vín počas večere či obeda s viacerými chodmi sa nikdy nemení, vždy sa najprv podávajú biele vína a potom červené vína, od suchých po sladké vína.
Pokiaľ by ste si však nevedeli dať rady s výberom vína k pokrmu, ktorý pripravujete, pomôžte si internetom. V prípade núdze vám dokáže poradiť tesne pred nákupom a vy tak budete mať to pravé víno k vychutnaniu si večere s vašou polovičkou.