Neodmysliteľnou súčasťou jesene sú kačacie a husacie hody. Jeseň je obdobie, kedy husi naberajú tuk, mäso je najchutnejšie a najchrumkavejšie. Husacie hody sa konajú v mnohých reštauráciách a sú tradíciou stredoeurópskeho regiónu.
Obdobie husacích hodov
Jeseň už tradične prináša obdobie husacích a kačacích hodov. V každom štáte však prebiehajú husacie hody trocha inak. V minulosti sa husi konzumovali tradične na Martina. Tento zvyk sa zachoval v Rakúsku a Česku, kde podávajú tkz. Svätomartinské husi a husacia sezóna tu trvá od polovice októbra do Martina. Na Slovensku sa sezóna začína začiatkom Septembra a trvá do Vianoc. Hoci je hlavnou sezónou husaciny jeseň, pečenú hus si môžete vychutnať počas celého roka.
Tradícia pečených husí
Najstaršiu, vyše 1OO ročnú tradíciu pečenia husí má západoslovenská obec Slovenský Grob. Pre chov husí tu boli vytvorené dobré podmienky, pretože sa v okolí nachádzali močariská a jazierka. Ľudia v tejto obci začali husi chovať nie len pre vlastnú spotrebu ale každý piatok piekli husi u miestneho pekára a následne ich predávali na trhoch v okolitých mestách. Postupne vznikali prvé reštaurácie, v ktorých si môžete pečené husi vychutnať aj dnes.
Husi z domácich chovov
Aj keď tradícia pečenia husí sa v tejto oblasti zachovala, živé husi by ste tu hľadali márne. Postupne dochádzalo k odvodneniu tejto oblasti a pre chov husí v Slovensko Grobe už neboli vhodné podmienky. Dnes sa husi dovážajú z fárm z domácich chovov na južnom Slovensku. Husi sa v týchto chovoch voľne pasú a dokrmujú kukuričnou zmesou. Domáci chov husí zaručuje vysokú kvalitu mäsa, ktoré je bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály. Pochutnať si na dobrej husi si teda môžete bez výčitiek.
Načo sa na husacích hodoch tešiť?
Husacie hody sa spájajú s osviežujúcim vínom. Tradičným predjedlom býva husacia pečienka servírovaná s chrumkavým chlebom. Keďže má husacia pečienka sladkastú chuť, hodí sa k nej popíjať svieže, sladké víno. Ako hlavné jedlo sa podáva do chrumkavá opečená hus, z vnútra mäkká a šťavnatá s mastenými lokšami a červenou kapustou. K nej samozrejme nesmie taktiež chýbať červené alebo biele víno. Výber je len na vás, no určite vám vie poradiť aj skúsený someliér.
Kam za dobrou husacinkou
Husacie hody sú gurmánskou udalosťou, ktorú si nemôžete nechať ujsť. Ak sa vám pri čítaní tohto článku zažiadalo husaciny, neváhajte navštíviť reštauráciu Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe. Hus, pečenú tradične v peci na drevo vám naservírujú celoročne, navyše v príjemnom prostredí. Tešiť sa môžete na priateľský personál a nezabudnuteľný kulinársky zážitok.