Hovorí sa, že ten, kto obľubuje tvrdý alkohol, je alkoholik. Ten, kto si rád dá pivko, je zasa krčmový povaľač. A ten, kto pije víno? No to je predsa gurmán. A úprimne, byť gurmánom vôbec neznie zle, súhlasíte?
Prečo ešte, okrem túžby byť gurmánom, je dobré dať si pohárik bieleho?
9 presvedčivých argumentov
- Konzumenti, ktorí obľubujú mladé vína, ako aj rôzne iné odrody, majú až o 34 % nižšiu úmrtnosť v porovnaní s pivármi či popíjačmi tvrdého alkoholu.
- Kvalitné červené víno sa zasa ukazuje ako účinná prevencia proti srdcovým ochoreniam, čo rozhodne nie je zanedbateľný fakt.
- Víno dokázateľne zlepšuje pamäť. Aspoň podľa štúdie Kolumbijskej univerzity, kde zistili, že funkcie mozgu klesajú výrazne rýchlejšie u abstinentov než u milovníkov vína.
- Pitie vína je zaručeným a rokmi overeným odháňačom zlej nálady, to asi vieme všetci. Ale vedeli ste, že ak budete piť suché či sladké biele víno ste menej náchylní na vznik depresie? Štúdia BMC Medical Journal totiž zistila, že 2 až 7 pohárov vína týždenne znižuje riziko vzniku depresie až o 50 %.
- Ďalšie plus pre červené víno – polyfenoly v ňom sú nápomocné aj proti ochoreniu ďasien.
- Je známym faktom, že správne zvolený druh vína skvelo podčiarkne chuť mnohých jedál. A možno aj samotnú chuť do jedla.
- Niektoré druhy kvalitných vín znižujú riziko nádorových ochorení.
- Pohárik šampanského obsahuje o 10 kalórií menej než vína nešumivé, takže toto je alternatíva pre všetkých, čo práve diétujú.
- Víno je skutočnou pochúťkou, stačí sa v ňom trochu vyznať a vyberať to správne na danú príležitosť. A keď až takí experti nie ste, nič to, len si nechajte poradiť a potom už len s chuťou degustujte.
Na zdravie!
Autorské právo: burand / 123RF Reklamní fotografie
Article Categories:
Ako na to